НАРОДНА МЕДИЦИНА (билколечение)
    
     
               

 
За нас

Заболявания
Метеорит
  Благодарствени писма
  Статии

Народна медицина Карта на сайта За контакти

  Народна медицина (билколечение)  при  Рак на хранопровода


С какво ние помагаме при рак на хранопровода
Ние помагаме при рак на хранопровода прилагайки билки за пиене, които са приготвени по наша стара наследствена изпитана във  времето билкова рецепта.


Причини за появата на рак на хранопровода
Развива се при предшествуващо възпаление или цикатризиране на хранопровода, както и при напълно здрав преди това орган. Известно значение се придава  на пушенето, алкохолизма, развалени зъби, туберколоза и херния на хранопровода, язва, употребата на много топли храни и питиета и др. Левкоплакията  се смята от повечето автори за предраково състояние, което най-често се преражда в рак. Банални езофагити, езофагити, предизвикани от злоупотребата с алкохол, тютюн, горещи напитки и храни, се сочат като етиологични моменти. Полипите на хранопровода нерядко се израждат в рак. Сифилисът се изтъква от някои автори като честа причина за появата на рак на хранопровода.                          Процес на развитие на рак на хранопровода
Ранните признаци при рак на хранопровода са - тежест и парене зад стернума (гръдна кост), чувство за спиране на храната. По късно се прибавя и дисфагия при приемане на твърда храна, но може да бъде и парадоксална (от течности), оригване, липса на апетит, повръщане. С напредване на тумора се появяват болки зад стернума, лош дъх, дрезгав глас. Кожата става бледа. Метастази при рак на хранопровода се развиват в лимфните възли на медиастинума, шията и корема.

Началото на заболяването е бавно, прогресивно. Симптомите в първоначално могат да бъдат толкова незначителни, че да не приченят никакво безпокойство, те са подобни на симптомите на хроничен катар на хранопровода. Най-често болните имат чувство на налягане, тежест под  стернума (гръдна кост), чувство на пълнота. Първият, основен и постоянен симптом при рака на хранопровода в голяма част от случаите е затрудненото гълтане. Дисфагията може да се развие постепенно, прогресивно  и болният несъзнателно се приспособява към нея, като се старае да дъвче по-добре храната и преминава към кашава и течна храна. В някои случаи дисфагията може да се яви внезапно, което се дължи на спазмотично запушване на хранопровода, предизвикана от тумора. По-късно запушването изчезва и дисфагията намалява. Нерадко се наблюдават интервали, през които болните се чувстват напълно добри и стават работоспособни. Тези светли периоди се обясняват с изчезване на спазъма, а понякота проходимостта на хранопровода се дължи на разпад на тумора. След това отново настъпват пристъпи на дисфагия, които зачестяват в хода на заболяването. Дисфагията става постоянна и се достига до такъв момент, при който дори течности не могат да преминат през хранопровода. Дисфагията се отбелязва като първи симптом на заболяването най-често. Повишеното отделяне на слюнка е един от постоянните симптоми при рака на хранопровода. То може да се обясни като израз на един защитен рефлекс, който се явява при всички случаи на препятствие в хранопровода. На този признак не винаги се отдава достатъчно значение, защото болните привикват с увеличеното отделяне на слюнка и започват да се оплакват едва когато се затрудни гълтането на слюнката и тя изтича навън. Болката е друг по-рядък симптом. Може да се появи при поглъщане на храната вследствие дразнене на тумора и възпалената стена на хранопровода или да бъде постоянна поради прорастване на тумора в околните органи, респективно нерви. Болката може да се усеща дифузно зад гръдната кост или в основата на врата, между плешките. Болката във връзка с приемане на храната се среща най-често при рак на горния отдел на хранопровода, докато постоянната болка е характерна за средния и долен отдел.
С развитието на органичната стеноза в клиничната къртина на заболяването се наблюдава нов симптом - регургитация. Тя се дължи на събирането на слюнка и слуз и натрупване храна в разширението на хранопровода над тумора. Такова "хранопроводно повръщане" настъва толково по-скоро след приемане на храната, колкото по-високо се намира стеснението. При значително разширение и ниско разположен тумор тия повръщания могат да настъпят няколко часа след приемане на храната и да имитират истинско стомашно повръщане. За разлика от последното при тях храната е несмляна, реакцията алкална, има гъста точеста се слюнка. Понякога в съдържимото магат да се намерят парченца от тумора, а също така да се наблюдава лека хеморагия (кръвоизлив; кръвотечение). Нерядко болните, за да се облекчат, предизвикват изкуствено повръщане, като си бъркат с пръст в гърлото. За напредналите случаи е характерна гнилостната миризма, причинена от ферментацията на храната в силно дилатираната счаст на хранопровода. В резултат на дисфагията въпреки добрия апетит на болните твърде бързо се достига до значителна загуба на тегло - за няколко месеца болните отслабват с 10-20 и повече килограми. Дехидратацията и  инаницията (изтощение вследствие на гладуване) водят обикновено в течение на няколко месеца до прогресираща кехексия (състояние на крайно изтощение на организма) без обичайния сламеножълт цвят на раково болните. Болният е измъчван от неутолима жажда, уринира рядко, появява се запек, кожата става суха, очите хлътват. С напредването на заболяването се идва до разпространението на тумора в околните органи и компресия на нервните стволове. Разпространението на тумора в ларинкса се изразява чрез смущение във фонацията (звукообразуване). По-често тия смущения се дължат на  компресия на възвратния нерв, обикновено едностранна, и то лява. Компресията на симпатикуса се проявява със стеснение на зеницата и енофталм (състояние при което очната ябълка хлътва навътре в орбитата). Обхващането на вагуса (блуждаещия нерв) води до постоянна силна болка.
Не са рядкост поради разпад на тумора перфорации и възникващи в резултат гнойно-гнилостни процеси в околните органи и кухини: плеврит, медиастинит, абцес и гангрена на белия дроб. Фистулите в дихателните пътища се проявяват с необичайна кашлица през време на ядене. Кашлицата и диспнеята могат да предшестват перфорацията в дихателните пътища и да се дължат на възпалителни инфилтрации около трахеята.
Тежко усложнение при рак на хранопровода са силните, понякога със смъртен изход кръвотечения поради прорастване на тумора в аортата, сънната, подклучичната или белодробната артерия.
                                         
                                    
Народна медицина


03.07.2012 год.

Всички права запазени-http://www.narodnamedicinabg.net